Terkotanie pedału sprzęgła
Zwiń
X
-
Nawet jak to wada bez awaryjna, to problem przy sprzedaży jest bankowy. Jak wytłumaczyć że to tylko hałas a nie sprzęgło lub skrzynia jest do wymiany) Swoja drogą ogarnał ktoś w końcu to dziadostwo czy nie. W Sensie ze po ewentualnej wymianie, ingerencji i już większej ilości przejechanych km od wymiany się nie pojawiło.
-
-
Zamieszczone przez GrzesWroc Zobacz wpis
Ten sposób to fart- to co teraz mam od 1,5 tyś km słyszałem dopiero raz na klimie
- pierwsze od nowości odezwało się po ok 10 tyś km (wymienione chyba koło 15 tyś km na gwarancji, drugie założone w serwisie w sumie terkotało od założenia - wytrzymałem psychicznie sporo bo do 72 tyś km - wymieniłem bo chcę sprzedać a przy takim terkocie to raczej niemożliwe - przyjadą znawcy i będzie bajera, że skrzynia, że łożysko, że sprzęgło itd itp a to po prostu tarcza się telepie na wałku - z drugiej strony to się chyba jeszcze nigdy nikomu się nie zepsuło....... Terkocze i tyle aha no i jeszcze wkurw...a
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez baasior Zobacz wpisGrzesWroc piszesz wada konstrukcyjna. Ale przecież nie wszystkie OCT tak mają. Więc jakiś sposób na to musi być.- to co teraz mam od 1,5 tyś km słyszałem dopiero raz na klimie
- pierwsze od nowości odezwało się po ok 10 tyś km (wymienione chyba koło 15 tyś km na gwarancji, drugie założone w serwisie w sumie terkotało od założenia - wytrzymałem psychicznie sporo bo do 72 tyś km - wymieniłem bo chcę sprzedać a przy takim terkocie to raczej niemożliwe - przyjadą znawcy i będzie bajera, że skrzynia, że łożysko, że sprzęgło itd itp a to po prostu tarcza się telepie na wałku - z drugiej strony to się chyba jeszcze nigdy nikomu się nie zepsuło....... Terkocze i tyle aha no i jeszcze wkurw...a
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez GrzesWroc Zobacz wpisJedyne co możesz zrobić kACe to dać głośniej radio i nie zakładać trzeciego sprzęgłabo i tak będzie terkotać jak nie od razu to za chwile
to ich wada konstrukcyjna.... pisałem Ci już o tym
lekka parodia, trzeba będzie z czasem myśleć o sprzedaży
Zostaw komentarz:
-
-
Jedyne co możesz zrobić kACe to dać głośniej radio i nie zakładać trzeciego sprzęgłabo i tak będzie terkotać jak nie od razu to za chwile
to ich wada konstrukcyjna.... pisałem Ci już o tym
Zostaw komentarz:
-
-
Witam,
u mnie na wstępie występowało zacinanie się sprzęgła/skok przy puszczaniu. Podejrzenia na pompę sprzęgła to się pociła - wymienione brak poprawy.
Kolejno wymieniłem sprzęgło z łożyskiem oporowym - skok zlikwidowany, pojawiło się właśnie terkotanie na luzie, po wciśnięciu sprzęgła znika i tak w kółko.
Oddałem auto diagnoza - walnięta łapa sprzęgła. Oczywiście wymiana tego i dla zasady wysprzęglika - problem dalej występował z terkotaniem, zero poprawy.
Znów auto oddane - zrzucenie sprzęgła wymiana całości na nowe wraz z łożyskiem oporowym, dodatkowo sprawdzona skrzynia pod względem jakiś luzów itd - terkotanie ucichło ale występuje dalej szczególnie jak odpalę klimatyzacje, luzów na wałku brak...
Podsumowując wymieniono:
pompe sprzegła;
wysprzeglik;
sprzeglo 2x
lozysko oporowe 2x
lape sprzegła
Problem dalej występuję z terkotaniem i mechanik już rozłożył ręce... ja też już nie wiem co działać dalej w tym temacie... zastanawiam się nad sprzedażą auta, chociaż nie chcę zbytnio tego robić bo jeździ mi się nim naprawdę wygodnie tylko denerwuje to że chodzi jak diesel. (O3 2014 1.4 TSI 140km)
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Misio4321 Zobacz wpisPo pierwsze to zostawiłem im auto w uzgodnionym terminie a po drugie to i w Gdyni i w Gdańsku nie posiadają aut zastępczych i takiego nie dostaniesz rozmawiałem z kierownikiem jednego i drugiego a po trzecie to dziś sie dowiedziałem ze to może tyle trwać i bezsensu będę im pisał ze maja oddawca auto skoro już rozebrane czeka na nowe części tylko czas będę przedłużał jakoś przeżyje te 2 tygodnie
Zostaw komentarz:
-
-
Boże facet wkurzony, napisał jedno w sumie zwykłe słowo, a wy z tego robicie chocby nie wiem co pisał...
Zostaw komentarz:
-
-
No to jak wiedziałeś, zgodziles się i jakoś przeżyjesz to zupełnie nie wiem po co tu na forum bluzgasz jak dzieciak na serwis.
Zostaw komentarz:
-
-
Po pierwsze to zostawiłem im auto w uzgodnionym terminie a po drugie to i w Gdyni i w Gdańsku nie posiadają aut zastępczych i takiego nie dostaniesz rozmawiałem z kierownikiem jednego i drugiego a po trzecie to dziś sie dowiedziałem ze to może tyle trwać i bezsensu będę im pisał ze maja oddawca auto skoro już rozebrane czeka na nowe części tylko czas będę przedłużał jakoś przeżyje te 2 tygodnie
Zostaw komentarz:
-
-
Wyślij im mailem prosbe o zwrot auta. Napisz że je teraz potrzebujesz i zostawisz na naprawę w uzgodnionym terminie bo nie możesz sobie obecnie pozwolić na tyle czasu bez auta. Alternatywnie auto zastępcze. Jak podpiszą że nie da rady to zgłoś do centrali vw. Tylko bez bluzgów, to może coś załatwisz.
Zostaw komentarz:
-
-
nie dostałem zastępczego twierdza ze nie maja aut zastępczych wiec nawet podejścia do rozmowy nie było 16 dni weź mnie nie załamuj
A co do tego jakie byly objawy to na 4 5 6 biegu przy lekkim dodawaniu gazu wyła skrzynia i czuć było na drążku skrzyni biegówOstatnio edytowany przez Misio4321; 48081.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Misio4321 Zobacz wpisNo i zajebiście uszkodzenie mechanizmu różnicowego czas naprawy do 2 tyg jebany serwis tyle
U mnie jak grzebali w układzie roznicowym, w sumie przez 16 dni, to dostałem Rapida.
A co do języka, to przyhamuj
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Misio4321 Zobacz wpisNo i zajebiście uszkodzenie mechanizmu różnicowego czas naprawy do 2 tyg jebany serwis tyle
Zostaw komentarz:
-
-
A co się Ci działo z autem? Stuki na wolnych tylko czy cos jeszcze?
Zostaw komentarz:
-
-
No i zajebiście uszkodzenie mechanizmu różnicowego czas naprawy do 2 tyg jebany serwis tyle
Zostaw komentarz:
-
-
Ja dzis oddalem auto na naprawę skrzyni gwarancyjnie zobaczymy jak to sie skończy
Zostaw komentarz:
-
-
radoslaw tak to czytam i ......to jest chore, a nie normalne co piszesz. Rozumiem, ze po takim czasie poszli Ci na rękę. Ale jak wada była od pierwszych dni po zakupie słyszalna, to powinni się tym łaskawie zainteresować i od razu Ci coś zaproponować, jak to zgłaszałeś. Nie ma czym się jarać, że nawet po 5 latach Ci to wymienili, to ich obowiązek, jak od początku było zgłaszane przez Ciebie w ASO. A jakieś bajki o świadomym zakupie i lojalnym kliencie, lizanie im pupeczki w liście....po co się tak błaźnić? oni liczą pieniążki, dlatego nie wymieniają, nie mają sentymentów, to twarda gra. Może tak spokojniej się to załatwiło, ale to fikcja i dobrze o tym wiesz, że ten element jest zwalony, a producenta/sprzedawce obejmuje gwarancja/rękojmia i to on powinien cię szanować i to bez żadnej łaski wymienić,bo im zostawiłeś kupe kasy kupując produkt z wadą oraz przede wszystkim do tego zobowiązuje go obowiązujące w Polsce prawo. Tą dziwną metodą osiągnąłeś to, co powinieneś dostać od razu. Więc żadnej łaski nie zrobili.
p.s. ja też rok korespondowałem z serwisem boscha, który nie chcał uznać kiedyś wadliwej dwumasy po wymianie. Też osiągnąłem zwrot kosztów i nie musiałem im pięknych słówek sadzić o niczym, a wręcz przeciwnie, a osiągnąłem to co było ich obowiązkiem, którego chcieli uniknąć z racji na dukaty i się dość długo bronili. Myślę, że jakbyś im bez tej oprawy to napisał, też byś dopiął swojego i byłoby to bardziej normalne, niż w tej fasadzie pięknych uśmiechów do złej gry z ich strony.Ostatnio edytowany przez sew1981; 6296.
Zostaw komentarz:
-
-
Prośba do osób które poradziły sobie z tym a minęło już sporo czasu od wymiany, co i jak dokładnie zrobili.
Zostaw komentarz:
-
-
No proszę kolejna diagnozaIle już przejechałeś od wymiany?
Zostaw komentarz:
-
-
Też u mnie terkotało na jałowym, po wciśnięciu sprzęgła cisza. Nie wiem czy zbieg okoliczności czy nie, ale po zmianie pompy sprzęgła (ciekła) problem poszedł w zapomnienie..
Zostaw komentarz:
-
-
Ok czyli jednak to sprzęgło, tylko teraz kupując poza ASO np luka lub sachsa jaki NR będzie już poprawiony. Pracuję w częściach gdy wchodzi się na sachsa to najnowsze nr OE maja już H oraz HX na końcu. Tylko po czym rozpoznać czy dany zestaw Sachsa jest już po modernizacji. Druga sprawa w tym roku jade do Włoch na wakacje, nie chciałbym gdzieś stanąc po drodze. Na razie mam 72tyś km przejechane, wiecie czy bez obaw spokojnie mogę jechać, nie wymieniając sprzęgła?Ostatnio edytowany przez baasior; 45829.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: